Mural festival OŠBN 2021

“Mural Festival OŠBN” održan je ovog vikeneda 27. i 28.11.2021. u OŠ “Branislav Nušić” na Voždovcu. 

Planski sa dozom rizika, u duhu urbane umetnosti, odlučili smo se za pomalo egzotičan termin koji sam za sebe šalje snažnu poruku. Street art je prisutan i street art je žilav. I biće ga u Beogradu i u Novembru.    

Festivala je koncipiran na dva elementa. Prvi je bio da se osnovcima dočara moć kreativnosti u njihovom svakodnevnom okruženju kako bi od najranijih dana bili u neposrednom dodiru sa umetnošću. Od velikog je značaja pravovremeno prikazati deci i edukovati ih o umetničkim delima koje sreću na ulici. Đaci OŠ “Branislav Nušić” su nam već prvog školskog dana uzvratili pozitivnim reakcijama što nam je dalo potvrdu da smo uradili pravu stvar. Verujemo da će se suštinski rezultati ovoga pristupa još jasnije videti u budućnosti. 

Drugi cilj je bio čisto umetnički motivisan, manjkom adekvatno organizovanih okupljanja u Beogradu. Programski smo obuhvatili različite pravce, akcentovali i dali podršku ženskim autorima. Poseban doprinos selekcii dao je jedan od najposvećenijih “mural huntera” Boris Vatovec koga smo uključili u proces selekcije.

Grupa umetnika sačinjena od afirmisanih i onih koji tek treba da potvrde svoj rad, homogeno je delovala u odličnoj atmosferi. Svi učesnici kao i mi smo mnogo toga naučili jedni od drugih.  

Svoje radove je prikazalo 10 umetnika i ovom prilikom ih sa zadovljstvom predstavljamo.  

Artez, TKV , Endo 514.415, Chenipe , Pedja Te8,  Quam, Nataša Lajović , Lazni muralista , Helena i Teodora Jovanović.

Hvala umetnicima na profesionalnom odnosu I druženju I iznad svega na radovima koje su oslikali.

Zahvaljujemo se našim partnerima na ovom projektu OŠ” Branislav Nušić” i Roma company koja je svojim udelom omogućila da se festival održi.

Na raspolaganju smo svim školama i drugim obrazovnim ustanovama koje bi htele da ovaj vid izražavanja zaživi i u njihovm okruženju. U planu imamo i druge edukacijske aktivnosti u školama koje ćemo sprovesti u budućnosti.